Koopappartement met aanvullende toewijzingscriteria

16 november '20

Ben je geïnteresseerd in een koopappartement met aanvullende toewijzingscriteria? Dan is het goed om te weten dat er aanvullende toewijzingscriteria voor deze 2-kamer appartementen zijn. Zo mag je bijvoorbeeld geen hoger gezamenlijke inkomen van € 50.000 hebben en dien je een inkomensverklaring te kunnen overleggen.

Bruto jaarinkomen van maximaal € 50.000

Een koopappartement met aanvullende toewijzingscriteria is bestemd voor mensen die een gezamenlijk bruto jaarinkomen van maximaal € 50.000 hebben. Er zal/zullen (een) inkomensverklaring(en) van de belastingdienst gebaseerd op het inkomen van 2019 overlegd moeten worden. Wil je in aanmerking komen voor een bereikbaar koopappartement? Je kunt je inkomensverklaring meenemen tijdens het verkoopgesprek of samen met je financiële check uploaden in je Mijn Eigen Huis Account wanneer de verkoop is gestart.

Gemeentelijke verordening

Op de 2-kamer appartementen met aanvullende toewijzingscriteria is eveneens een gemeentelijke verordening van toepassing. In het kort komt het er op neer dat in je koopcontract een extra clausule komt waarin staat dat de sociale koopwoning 5 jaar in stand gehouden moet worden en dat bij doorverkoop binnen 5 jaar van dit type appartement de verkoopprijs niet hoger mag zijn dan € 215.000,-.

Hoe werkt de toewijzing?

Voor de woningen met aanvullende toewijzingscriteria is een andere toewijzing van toepassing. Het werkt als volgt: 

1. Aantal kandidaten per bouwnummer

Is er 1 kandidaat voor een bouwnummer, dan wordt de woning aan die persoon toegewezen. Zijn er meerdere kandidaten op dat bouwnummer, dan volgt een 2e beoordeling, zie stap 2. 

2. Financiële check

Als er meerdere kandidaten zijn voor een bepaald bouwnummer, kijken we of een kandidaat een financiële check heeft gedaan. Daarmee laat je aan ons zien dat jij de woning kunt financieren of dat je betaalt met eigen middelen. Je kunt ons dit laten weten door nadat de verkoop is gestart een brief van je hypotheekverstrekker of financieel adviseur te uploaden in je Mijn Eigen Huis-account. Deze upload mogelijkheid is beschikbaar, zodra de verkoop is gestart en jij je voorkeuren doorgeeft.

Let erop dat erin staat dat jij – bij het door jou opgegeven inkomen, vermogen en/of schuld – het benodigde bedrag voor jouw gewenste woning kunt lenen of (deels) met eigen middelen betaalt. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing vernietigen wij deze informatie.

3. Aanmeldduur

Als er meerdere kandidaten zijn voor een bepaald bouwnummer, ze hebben allemaal een inkomensverklaring onder een jaarinkomen van € 50.000 én ze allemaal de financiële check hebben doorlopen, kijken we tenslotte naar het moment van aanmelden als belangstellende. Dat is het moment waarop je je als klant hebt ingeschreven voor de betreffende deelfase die in verkoop gaat. Als je je al eerder hebt ingeschreven voor een eerdere fase, vragen wij je opnieuw aan te melden. Let op: het gaat dus niet om de inschrijving bij start verkoop. Je kunt tijdens de verkoopperiode rustig de tijd nemen om je voorkeuren (maximaal 5) door te geven. De woning wordt uiteindelijk toegewezen aan degene die als langste staat aangemeld.

Wij streven naar een optimale bezetting van alle bouwnummers. Dat betekent dat - als jij de enige bent met een voorkeur voor een bepaald bouwnummer - dat bouwnummer aan jou wordt toegewezen, ook als dit niet je eerste voorkeur is. Dat geldt niet voor inschrijvers die een financiële check hebben gedaan. Die krijgen te allen tijde het eerste vrije bouwnummer van hun hoogste voorkeur toegewezen.

  Bekijk het woningaanbod
  Stel een vraag